Wywiad z kierownikiem projektu www.jawnoscsamorzadu.pl na temat kondycji jawności samorządowej w Polsce. Wywiad przeprowadzony w UM w Olsztynie.

„Inicjatywa »Jawność obrad rad miejskich i rad powiatów w Polsce« powstała, aby zbadać otwartość działania samorządów w naszym kraju” – mówi serwisowi infoWire.pl prezes Fundacji JAWNOSC.PL dr Piotr Sitniewski. W 619 jednostkach samorządu terytorialnego sprawdzano biuletyny informacji publicznej (BIP), statuty i regulaminy oraz rozwiązania proponowane przez władze.

Wyniki? Ponad połowa jednostek (53%) podaje na stronie BIP termin najbliższej sesji rady. Tylko 10% samorządów prowadzi transmisje obrad online, ale aż 75% je nagrywa. Niestety, przede wszystkim na swoje potrzeby – zaledwie 30% samorządów udostępnia materiały wideo internautom. Nieco mniej (niespełna 27%) upublicznia roczny plan pracy rady.

„Generalnie wyniki są pozytywne. W stosunku do ubiegłych lat samorządy coraz większą wagę przykładają do jawności życia publicznego. Starają się również wprowadzać rozwiązania ułatwiające dostęp do informacji” – stwierdza ekspert. I choć nadal jest nad czym pracować, to wskazywanie dobrych praktyk oraz wprowadzenie konkurencji miedzy samorządami z pewnością będą motywacją do dalszego rozwoju w obszarze jawności informacji publicznych”

W dniach 25-26 września 2014 r. w Miedzeszynie odbyło się, XX Forum Teleinformatyki ePolska XX lat później”. W drugim dniu obrad, dr Piotr Sitniewski w ramach VII sesji ,,Forum poszukującej administracji. Usługi i dobre praktyki do wzięcia”, zaprezentował informację na temat realizowanego projektu.

Agenda forum http://www.forumti.pl/?Sel=78

Treść prezentacji do pobrania

Nagranie wszystkich prezentacji otwierających forum

Prezentacja o projekcie >>>